Deprem sonrası ortaya çıkabilen diğer psikiyatrik hastalıklar konusunda da dikkatli olmalıyız. Psikozlar, bipolar bozukluklar, panik atak gibi durumlar sıklıkla tetiklenebilir. Bu zorlu süreçte birlikte destek olmak ve profesyonel yardım aramak önemlidir.
Sevgili danışan ve okuyucularım, çoğumuzun deprem sonrası birçok rahatsız edici belirti ve yoğun negatif duygu yaşadığı bir dönemin içinden geçilebiliyor Bu dönemde ortaya çıkan “ akut stres bozukluğu “ ve “ travma sonrası stres bozukluğu “ tanısı koymak ve tedaviye başlamak için acele etmememiz gerektiğini vurgulamalıyım. Uykusuzluk, kabuslar, sallanma hissi, tetikte olma, yabancılaşma, kaçınma davranışları, korku, isteksizlik , yaşama dair karamsar bir bakış açısı ve benzer belirti ve duyguları yaşıyorsak ancak , gündelik yaşamda işlevselliğimiz iyiyse, bu belirtileri 1 ay boyunca az ya da çok yaşamanız doğal kabul edilebilir. Ancak fiziksel olarak güvende değilsek, bu belirtilerin uzaması beklenir (halen ev, çadır ya da benzeri ihtiyaçlar sağlanmadıysa, yakınlarımıza ulaşamadıysak vs).
Deprem sonrasına has rahatsızlıklar olan “Akut stres bozukluğu “ ve “ Travma sonrası stres bozukluğuna ek olarak, bu süreçte diğer tüm psikiyatrik hastalıklar tetiklenebilir. Bu dönemde Psikozların , bipolar bozuklukların, panik atağın tetiklenmesi sıklıkla karşılaşabileceğimiz durumlardır. Yine benzer şekilde kayıplar ve ani yaşam değişimleri nedeniyle, depresif uyum bozuklukları ,diğer anksiyete bozuklukları tetiklenebilir ya da ilk kez ortaya çıkabilir. Bu zor süreçte bazı cinsel işlev bozuklukları normal kabul edilebilir.
Ancak aşağıdaki durumlarda daha erken psikolojik müdahale gerekebilir;
#deprem, # travma #anksiyete