Sigara kullanımından kronik hastalıklara kadar birçok nedeni olabilen diş eti şişmesi, yaygın görülen bir problemdir. Şişen diş etinin yol açtığı ağrı ve hassasiyet çoğu zaman hayat kalitesini düşürücü bir etki yaratır. Altta yatan ciddi bir sağlık sorunu olmadıkça, doğru bir ağız bakımı ile kısa sürede geçebilen bir durumdur. Bu yazımızda diş eti şişmesi sorunu ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.
Gingiva diğer ismi ile diş eti, çene kemiğini çevreleyen sağlıklı görünümü pembe olan ve çok kanlanan dokulardır. Bu yapı dişlere ve çene kemiklere destek sağlarken hem de çene kemiklerinin üzerini sağlam bir biçimde örterek besinlerin ezilmesine yardımcı olur. Ancak bazı hastalıklar ve fizyolojik etkenler diş etlerinin şişmesine neden olur. Diş etinde gelişen bu şişlikler bazen çok ağrılı bazen de hafif seyirli olabilir. Genellikle doğru ağız bakımı yapılmaması ve düzenli diş fırçalanmaması diş eti şişmesi nedenleri arasında ilk sırada yer alır. Bu sorun yumuşak gıdaların tüketilmesi ve doğru bir ağız bakımı ile birkaç gün içerisinde iyileşir. Ancak bir haftadan daha uzun sürerse hekime gidilmesi gerekir.
Oldukça yaygın bir problem olan diş eti kabarması nerdeyse her kişide bezer semptomlara neden olabilir. Bu belirtilerden en sık görülenleri ise şu şekilde sıralanabilir:
Bu belirtiler genellikle birkaç gün devam ederek kendiliğinden kaybolur. Ancak nadir vakalarda bir haftayı geçerek antibiyotik tedavisi gerektirebilir. Bu yüzden uzun süren diş eti ödemlerinde diş hekimine başvurulması önerilir.
Diş etinin şişmesine sebep olan birçok etken vardır. Diş eti şişmesinin nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
Nadiren tıbbi bir işlem gerektiren diş eti şişmesi, çoğu sefer evde yapılan bakımlarla iyileşebilir. Ancak altta yatan bir sağlık problemi varlığında veya 1 haftadan fazla bir süre beslenmeyi dahi engelleyebilecek bazı durumlarda diş hekimi muayenesi gerekebilir. Bu muayenede hekim diş, diş etleri ve ağız boşluğunu inceler. Hastaya şişliğin ne kadara zamandır olduğunu, farklı hastalıklarının olup olmadığını ve ağız bakımını nasıl yaptığını sorar. Ayrıca kadın hastalarda gebelik durumu, kullanılan ilaçlar ve beslenme biçimi sorgulanır. Ağız ve diş hastalıkları varlığını netleştirmek için ağız röntgeni çekilir. Şayet bir enfeksiyon şüphesi varsa bazı kan testleri istenebilir. Elde edilen sonuçlara bakılarak tedavi planı uygulanır.
1-2 haftadan daha uzun süren dişte şişlik probleminde medikal bir tedavi uygulanır. Bu anlamda problem tam olarak belirlenmeli ve ona yönelik bir tedavi uygulanmalıdır. Diş etinde gelişen bir iltihaplanmada farklı içerikli ağız gargaraları verilebilir. Kronik hastalıklardan ötürü gelişen diş eti sorunlarında sigara ve alkol alışkanlıkları bırakılmalı ve mevcut ilaçların yan etkileri varsa tekrara gözden geçirilmelidir. Vitamin eksikliklerinde takviye vitaminler hekim tarafından verilebilir. Bunun yanı sıra ağız ve diş bakımına özen gösterilmelidir. Bu uygulamalara rağmen geçmeyen sorunlarda girişimsel tedavi uygulanabilir. Bu tedaviler; periodontal tedavi, lazer eksizyon, elektrocerrahi ve gingivektomi gibi bazı tekniklerle diş etinde büyüyen kısımların alınmasını içerir.
Birçok Kişinin merak ettiği konulardan birisi ‘Diş eti şişmesi nasıl geçer?’ Sorusunun cevabıdır. Bu anlamda evde kişinin kendinin yapabileceği bazı basit tedbirler diş etinde oluşabilecek şişliği önleyebilir veya şişmiş diş etini tedavi edebilir. Bu önlemlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Bu tedbirlerin yanı sıra 6 ayda bir diş hekimi kontrollerinin de aksatılmaması olası bir diş ve diş eti probleminin önüne geçmek için oldukça önemlidir.