Araştırmalar düzenli yapılan yürüyüşlerin beden ve ruh sağlığını olumlu açıdan etkilediğini göstermiştir. Sonuçlara göre haftada ortalama 5 gün 30-45 dakika arası tempolu yapılan yürüyüşler fazla kilolar ile mücadelede, vücuttaki kan dolaşımının düzelmesinde, kalp- damar ve beyin- damar hastalıkları ile ilgili risklerin azalmasında yarar sağlıyor. Ayrıca günlük stres oranını düşürerek yaşlanmayı da geciktirebiliyor. Bu yazımızda yürüyüş yapmanın faydalarını sizler için detaylandırdık.
Düzenli olarak yapılan yürüyüş, kemik ve eklem sağlığını korumak için en etkili yöntemdir. Günlük ortalama 30 dakika yürüyüş yapılması kemiklerin güçlenmesine ve daha dayanıklı hale bir hale gelmesine yardımcı olabilir. Ayrıca osteoporoz (kemik erimesi) ve buna bağlı olarak ileri yaşlarda meydana gelebilen kalça ve omurga problemleri de engellenebilir. Çünkü düzenli yürüyüş kemik metabolizmasını pozitif yönde etkiler ve kasları kuvvetlendirir.
Yürüyüş güçlü kemiklerin yanı sıra mobiliteyi düzeltir, eklemleri kuvvetlendirir ve kırık oluşma riskini düşürür. Her gün en az 30 dakika yürüyüş yapılması bel ve boyun gibi eklem ağrılarını, kas sertliği ve iltihaplarının azalmasına yardımcı olur.
Bazı araştırmalara göre düzenli yürüyüş kalp hastalığı, kalp krizi ve bu hastalıkların neden olduğu ölüm riskini önemli derecede azaltır. Yürürken kan dolaşımı düzene girerek kalp-damar hastalıkları riskini düşer, diğer kaslarla birlikte kalp kası da güçlenerek etkin çalışır, kandaki kötü kolesterol seviyesi düşerek iyi huylu kolesterol seviyesinde yükselme olur. Bu etkenler de kalp sağlığı için oldukça olumlu sonuçlar sunar.
Hareketsiz yaşam tarzını benimsemek, insülin direnci ve kilo almanın en büyük sebeplerinden biridir. Günümüzde en yaygın sağlık problemlerinden olan şeker hastalığı gelişmesi kişide kalp damar hastalıklarını da ciddi anlamda tetikler. Düzenli olarak yürüyüş yapan kişilerde ise insülin direnci azalırken sağlıklı bir hızda kilo verme başlar. Bu durum da diyabet riskini azaltır.
İdeal kiloda olmak kemiklerin sağlığını koruması başta olmak üzere genel sağlık için çok önemli bir konudur. Düzenli bir şekilde yürüyüş yapılması, düzenli bir şekilde kalori yakılması anlamına geldir. Bunun yanında sağlıklı bir beslenme düzeni ile beraber kişi ideal kilosuna ulaşır ya da bu kiloyu korur.
Düzenli yürüyüş yapılması metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Bu da sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Sindirimin sağlıklı çalışması ise kabızlığı önler ve sindirim sistemi hastalıklarının azalmasını sağlar.
Kaliteli bir uyku vücut sağlığı açısından elzem bir konudur. Strese ve gerginliğe iyi gelen serotonin yürüyüş yapıldığı zaman salgılanır. Bu yüzden yürüyüş sonrası uykusuzluk probleminin azaldığı görülür. Düzenli yapılan yürüyüşler ise uykusuzluğu ciddi derecede azaltarak rahatlamaya yardımcı olur.
Özellikle açık havada yapılan bir yürüyüş daha bol oksijen alımı dolaşımı düzenleyerek vücudun oksijen alımını artırır. Bu da hücrelere etkili bir şekilde oksijen ulaşmasını sağlar. Sonuçta kişi kendini daha canlı ve daha enerjik hisseder.
Günümüzde yaygın olarak görülen unutkanlıkla karakterize bir hastalık olan Alzheimer’ın tam olarak tedavisi bulunmuyor. Ancak hastalığı engellemenin veya ertelemenin bazı yolları bulunuyor. Bunlar birisi de egzersiz yapmak. Yapılan araştırmalarda yürüyüşün hafıza ve bellek üzerine olumlu yönde etkileri olduğu görülmüştür. Araştırma sonuçlarında günde en az yarım kilometre yürüyen 70 yaşındaki kişilerin Alzheimer’a yakalanma riskini %50’ye kadar düşürdüğü tespit edilmiştir.
Yürüyüş yapmak vücutta endorfin, serotonin ve diğer mutluk veren kimyasalları üretilmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu yüzden stresten arınmada en büyük silahlardan biri düzenli yürüyüşler yapılmasıdır. Ayrıca iyi hisseden bir kişi depresyon ve diğer psikolojik problemleri de kolaylıkla bertaraf edebilir. Dolayısıyla yürümenin fiziksel olduğu kadar zihinsel sağlık açısından da etkileri önemlidir.