Estetik açıdan olumsuz bir görüntüye neden olan sivilce, yanık, leke, yara gibi birçok problemde lazer teknolojilerine başvurulmaktadır. Son dönemlerde sıklıkla tercih edilen yöntemler arasında “Fraksiyonel Lazer” yöntemi yer almaktadır. Cilde çok ince sütunlar halinde lazer ışın gönderir. Cildin üst ve orta tabakalarına etki eden bu yöntemle ilgili detaylı bilgi için yazımıza göz atabilirsiniz.
Cilt yenileme amacıyla kullanılan teknolojik lazer cihazı fraksiyonel lazerdir. Sivilce, yara, yanık ya da kesik tedavisinde uygulanmaktadır. Cilt çatlakları, ciltteki kırışıklıkların kozmetik açıdan düzeltilmesinde de bu yöntemden faydalanılmaktadır. Derinin üst ve orta tabakalarına etki eder.
Sivilce izleri başta olmak üzere ameliyat, yanık ve yara izleri, hamilelik/doğum sonrası oluşan çatlaklarda kullanılır. Yaşlılık, güneş lekeleri, gebelik maskesi olarak bilinen melazma tedavisinde de kullanılabilir.
Cildin üst ve orta tabakalarında etkili olan fraksiyonel lazerde lazer ışığıyla ciltte minik tüneller açılır ve bölgelerde yeni kollajen oluşumu tetiklenir. Ciltte meydana getirdiği hasar azdır bu sayede cildin iyileşmesi hızlıdır.
Cildi uygun görülen yoğunlukta ve derinlikte, arada sağlam doku alanları bırakarak etkiler. Kontrollü olan bu etki, dışında kalan alanları hızla yeniler. Yeni oluşan kollojen ve cilt hücreleriyle cildin gençleştirilmesi amaçlanmaktadır.
Uygulamada lazer ışını mikroskobik yuvarlak kolonlar halinde cilde gönderilir. Böylelikle yuvarlak kolonlar arasında sağlam doku alanlarının kalması sağlanmaktadır. Esas amaç uygulama gerçekleştirilen bölgelerde su hedef alınır. Kolajen, kan damarları, keratinositler gibi su içeren yapılar, lazer ışınıyla kontrollü olarak termal hasara uğratılmaktadır. Hasara uğratılan zarar gören dokunun yenilenmesi için uyarı göndermesi amaçlanır. Cilt yenilenirken bir üst taraftan üst derideki lekeler tedavi edilir ve kolajen oluşumu uyarılır.
İşlem sonrasında ciltte geçici olarak kızarıklık, kabuklanma, yanma oluşmaktadır. Görülen bu belirtiler geçicidir. Ek olarak ciltte ödem oluşumu görülebilir. Ödemin giderilebilmesi için soğuk kompres uygulanabilmektedir. Uygulama sonrasında yüksek faktörlü güneş kremleri kullanılmalıdır. Hastanın iyileşmesi 7-10 gün sürebilir. Yaklaşık 1 hafta sonra işlemi yaptıran kişi normal hayatına dönebilir.
Tedavi edilen bölgeye, tedavi amacına ve kişinin deri özelliklerine bağlı olarak seans sayısında farklılık görülür. Seans sayısı genellikle 3-6 ay arasındadır. İki seans arası genellikle bir aydır. Yüzeysel işlemlerde seans sayısı arttırılabilir.
Yan etki görülme ihtimali düşüktür. Nadiren uygulama sonrasında geçici ya da kalıcı lekelenme, sivilcelenme, uçuk enfeksiyonu geçirmiş kişilerde aktivasyon görülmektedir.
İşlemin kalıcılığı uygulamanın hangi amaçla gerçekleştirildiğine bağlı olarak değişmektedir. Leke ve izlerde kalıcı düzenleme sağlayabilmektedir. Bunun yanı sıra derin iz ve kırışıklıklarda düzenleme sağlamaktadır.
İşlemde yaş sınırı yoktur. Herkese uygulanabilen bir yöntemdir fakat hamilelik durumu olan kişilere uygulanması doğru bulunmamaktadır.
Son 3 ay içinde isotretinoin kullanımı söz konusu olan kişilere de uygulanmamaktadır. Deride aktif enfeksiyon ve iltihap bulunan kişilere uygulanması söz konusu değildir. Cilt kanseri hastalarında uygulanmaması gerekir.