Anne karnındaki bebeğin beslenmesinden, vücudundaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına kadar önemli görevleri olan göbek bağı, bebeğin hayati bir bağlantısıdır. Bu bağ bebek doğunca kesilir. Kalan kısmı ise belirli bir sürede kuruyarak düşer. Peki, göbek bağı ne zaman düşer? Bakımı nasıl yapılmalıdır? Göbek bağı hakkındaki her şey yazımızda.
Göbek bağı, fetüsün plesentaya bağlı kalmasını sağlayan ortasından kan damarları geçen hortum benzeri bir yapıdır. Bu yapı üzerinden anne karnındaki bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılanır. Göbek kordonu olmadan bebek yaşamını devam ettiremez. Bebeğin tüm besin ihtiyacının ve oksijeninin karşılandığı göbek bağı, vücudundaki atık maddelerin uzaklaştırılmasını da sağlar. Bu bağ doğumda kesilir ve geri kalan kısım ilk günlerde jöle gibi yapışkan ve sulu bir kıvamdadır. İlerleyen günlerde ise sarı, kahverengi ve siyah renge dönerek düşer.
Hastaneden ayrılmadan önce ebeveynlere göbek bağına nasıl bakım yapacaklarına dair bilgilendirme yapılır. Göbek bağı bakımı yapılırken dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:
Ebeveynler göbek bağını temizlerken bebeğin canının yanmasından korkarlar. Bu yüzden bazen etkin şekilde bakım yapamayabilirler. Göbek bağında sinir hücresi olmadığı için bebek bu esnada herhangi bir ağrı hissetmez. Bu yüzden gönül rahatlığı ile detaylı bir şekilde temizlenebilir.
Doğumdan sonraki 5-15 günlük süre içerisinde göbek bağının düşmesi beklenir. Ancak bebeğin göbek bağı daha erken veya geç de düşebilir. Bazı durumlarda göbeğin zamanından önce düşmesi kanama veya enfeksiyon gibi problemlere neden olabilir. Ayrıca o bölgede küçük bir bağın kalmasına neden olabilir. Bu bağa granülom adı verilir. Granülom meydana gelmesi halinde bu durumun poliklinikte değerlendirilmesi ve hekim tarafından ek bir tedaviye gereksinimin olup olmayacağına karar verilmesi gerekir. Yanı sıra göbek bağının 28 gün geçmesine rağmen düşmemesi halinde de hekime başvurulması gerekir. Geçmeyen kanamalar bebeğin bağışıklık sistemi veya anatomisiyle ilgili sorunlardan dolayı meydana gelebilir.
Göbek bağı bakımını düzenli olarak ve doğru bir şekilde yapıldığı zaman sağlıklı bir şekilde kuruyarak düşecektir. Aylık kontrollerde doktor bu bölgeyi de kontrol ederek herhangi bir sorun olup olmadığını bildirir. Ancak göbek bağında bazı belirtiler görüldüğü zaman hemen doktora gidilmesi doğru olur. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir:
Bebeklerde göbeğin dışa doğru çıkıntılı olması genellikle zararsız bir fıtıklaşmadır. Bu durum için geleneksel kulaktan dolma bilgilerle;
Bu yüzden kesinlikle denenmemelidir. Göbeğin bu şekli genellikle bebek 2 yaşına gelmeden kendiliğinden düzelir. Nadiren 5 yaşına kadar uzayabilir.