Kişinin günlük yaşamında ani bir hareketiyle meydana gelen, hayat kalitesini olumsuz etkileyen durumlardan birisi göbek düşmesidir. Göbek düşmesi, sıklıkla sporcularda görülebileceği gibi öksürük ya da hapşırma krizlerinden sonra da oluşabilmektedir. Merak edilenler yazımızda.
Göbek düşmesi, karın bölgesinde yer alan kasların ve bağ dokusunun zayıflaması veya gevşemesi sonucunda göbek bölgesindeki derinin sarkması anlamına gelir. Halk arasında göbek kayması, göbek kaçması olarak da bilinmektedir. Karın kaslarından birinin yırtılması, zorlanması nedeniyle meydana gelebilmektedir. Bazı hastalar bu durumu kas çekilmesi olarak tanımlamaktadır. Herkeste görülebilen bir durumdur ancak sporcularda daha sık görülmektedir.
Göbek düşmesi durumunda şu rahatsızlıklar meydana gelebilmektedir:
Birçok nedenden meydana gelebilmektedir. Çoğunlukla karın kaslarını zorlayan hareketler nedeniyle meydana gelmektedir. Bu duruma mekik çekme gibi faaliyetler örnek gösterilmektedir.
Karın kaslarının gerilmesi, ek baskı yapılması nedeniyle öksürme, hapşırma nöbetleri sırasında da meydana gelebilmektedir.
Doğum yapma, fıtık da göbek düşmesine neden olabilmektedir. Her yaştan görülebilir fakat 20-40 yaş arasındaki kişilerde ve sporcularda daha fazla görülmektedir.
Göbek düşmesi durumunda kişinin midesinde hassaslık ya da ağrı oluşur. Karın bölgesindeki kasların ani hareketlerle zorlanması durumunda hassaslık artabilmektedir. Görülen belirtiler genellikle şu şekildedir:
Tedavi için ilk olarak muayene olmak önemlidir. Doktor kontrolünde MR, tomografi, röntgen gerçekleştirilebilir. Göbek düşmesinin geçebilmesi için aşağıdakilere dikkat edilmesi önemlidir:
Evde uygulanabilecek bazı yöntemler ise ağrıyı azaltabilir. Bu yöntemlerden bazıları şu şekildedir:
Göbek düşmesinde “Genel Cerrahi” bölümüne başvurulmalıdır. Dilerseniz Bulut Klinik üzerinden “Genel Cerrahi” bölümüne online randevu ya da yüz yüze randevu alabilirsiniz.