Tiroit bezlerinin olması gerekenden fazla çalışmasına bağlı olarak fazla tiroit hormonu üretilmesine sebep olan otoimmün hastalıklardandır. Graves hastalığı, zehirli guatr olarak da bilinmektedir. Neden olur? Tedavisi nasıldır? Sorularının cevapları yazımızda.
Sıklıkla rastlanan tiroit bezi hastalıklarından birisi graves hastalığıdır. Zehirli guatr olarak bilinmektedir. Tiroit hormonu tiroksininin aşırı üretilmesine neden olur ve hipertiroidizme yol açar. Vücut kendi kendine reaksiyon gösterir ve aşırı miktarda tiroit hormonu salgılamaktadır. Böylece metabolizma hızlanır, nabız yükselir, hasta kilo alamayacak duruma gelir. Hastanın hayatını olumsuz olarak etkiler ve ciddi sorunlara yol açar.
Otoimmün hastalıklardan olan bu hastalıkta vücut kendiliğinden reaksiyon göstermesiyle olması gerekenden fazla tiroit hormonu salgılar bundan dolayı vücut olumsuz etkilenir.
Tiroit bezi, beyindeki hipofiz bezinden salgılanan hormonla kontrol edilmektedir. Graves hastalığında bağışıklık sisteminin ürettiği antikor ise hipofizden salgılanan hormonu taklit eder. Böylece tiroit hormonu aşırı derecede üretilmektedir. Yüksek tiroit hormonu da hipertiroidizm tablosunu oluşturur. Bu durumda ise zehirli guatra bağlı olarak göz hastalığı oluşur.
Aile öyküsü, cinsiyet, yaş, diğer otoimmün hastalıklar, gebelik, duygusal ve fiziksel stres, sigara kullanımı da graves hastalığının oluşması için risk faktörlerindendir.
Genellikle genç ya da orta yaşlı kadınları etkilemektedir. Genetik olarak da geçebilir.
Başlangıçta hafif seyreden bu hastalık, ilerledikçe belirtileri belirginleşir. Yaygın olarak görülen belirtiler şunlardır:
Genellikle gözleri etkileyen bu hastalıkta gözde görülen belirtiler şunlardır:
Tedavi yöntemi hastalığın seviyesi, hastanın yaşı, cinsiyeti gibi faktörler göz önüne alınarak gerçekleştirilmektedir.
Genellikle 3 farklı yöntem bulunur. Antitiroit ilaç tedavisi bunlardan birisidir. İlaçlar sayesinde aşırı tiroit hormonu azaltılır. Tedavi genellikle ilaç kullanımıyla başlar. İlaç kullanılırken 2 ayda bir kan testi yapılır. İlaç bırakıldıktan sonra hormon seviyelerinin normal olduğu remisyon döneme geçilir burada ilaç kullanılmasa da hastalığın tekrar etme ihtimali bulunduğundan dolayı kan testlerine devam edilmelidir.
Cerrahi tedavi yöntemi tiroit bezlerinde nodüller bulunan ya da kanser şüphesi olan kişilerde uygulanmaktadır.
Radyoaktif iyot tedavisinde genellikle 2 aylık süre içinde hastaların %50’sinin hormon düzeylerinin normale döndürülmeye çalışılır. Tiroit hormonlarının üretimini yavaşlatmak için tiroit hücrelerinin hormon üretmesini yavaşlatacak hap ya da sıvı şekilde radyoaktif iyot kullanılmasıdır.
Graves hastalığından şüphelenildiğinde ya da semptomlardan şüphelenildiğinde “Genel Cerrahi” bölümüne gidilmelidir. Dilerseniz Bulutklinik üzerinden yüz yüze ya da online randevu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.