İnsülin metabolizmanın doğru çalışabilmesi için salgılanan önemli bir hormondur. İşlenmiş gıdalar, ağırlıklı olarak karbonhidrat ile beslenilmesi ve hareketsiz yaşam gibi nedenlerden dolayı vücutta insülin direnci gelişir. Bu durum obeziteden felç gibi ciddi sağlık sorunlarına kadar neden olabilir. Bu anlamda bazı yaşam değişikliklerine gitmek insülin direncini kırmak için yeterli olabilir. Detaylar için gelin yazımıza bakalım.
Gün içinde vücuda giren glukozu yani şekeri enerjiye dönüştürmek için insülin hormonu gerekir. Kişinin vücudundaki kasların, yağların ve karaciğer hücrelerinin insüline olağan bir biçimde karşılık vermemesi ve enerji için kanda bulunan glukozu kullanmamasına ise İnsülin direnci denir. Bu süreçte pankreas kanda oluşan fazla glukozu kontrol altına almak ve hücrelerde meydana gelen direnci kırmak için sürekli insülin üretir. Bu nedenle kan şekeri seviyesi zamanla yükselmeye başlar. Yüksek kan şekeri seviyesi de zamanla tip 2 diyabet, obezite, yüksek tansiyon ve yüksek kolestrole yol açabilir.
Kişide gelişen insülin direnci belirtileri genellikle şeker hastalığı semptomları ile benzerlik gösterebilir. Yaygın görülen direnç gösterilen insülin belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Aile üyelerinde insülin direnci ve tip 2 diyabet olan kişilerin kalıtımsal olarak insülin direnci oluşturmaları yüksek ihtimalle olası bir durumdur. Yanı sıra, kilo yapabilecek sağlıksız bir beslenme şekli ve hareketsiz bir yaşam tarzı olan kişilerde de sıkça görülen bir durumdur. Karaciğer, kaslar ve yağ dokular bu rahatsızlıktan en fazla etkilenen alanlardır. Diğer insülin direnci nedenleri ise şu şekilde sırlanabilir:
Tedavi edilmediği takdirde insülin direnci yüksek kişilerde meydana gelebilecek sağlık sorunları şu şekilde gelişebilir:
Hekim ilk olarak kişinin aile öyküsünde şeker hastası olup olmadığını sorgular. Kişiyi tartar ve vücut kitle indeksini bulur.
Eğer hastalıktan yana şüphe varsa insülin direncini teşhis etmek için açlık halinde yapılan insülin direnci testi yardımcı olur. Bu test için en az 8 saat hiçbir şey yememek gerekir. Daha sonrasında kan alınarak ölçüm yapılır.
Daha sonra ise şekerli bir su içilerek şeker yüklemesi testi de yapılır. Yine kan alınarak insüline bakılır.
Hemoglobin A1c testi kişinin son 2-3 ay içerisindeki kan şekeri düzeyini gösterir. Bu test ile prediyabet veya diyabet teşhisi de konulabilir.
İnsülin direnci tedavisi için ilk olarak yapılması gereken hayat tarzı değişikleri olacaktır. İlk adım düzenli bir egzersiz planı olmalıdır. Günde en az 30 dakika haftada 5 gün yürüyüş yapılması insülin direncini düşürebilir. Yanı sıra sağlıklı kilo alıp vermek de oldukça önemlidir. Bu yüzden;
Bu tedbirleri yetersiz kalması durumunda hekim tarafından reçete edilebilen ilaçları da kullanmak önemlidir.
Bu diyet kişinin yaşına, cinsiyetine, fiziksel aktivite ve hayat şekline göre belirlenmelidir. Diyette dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:
Dilerseniz konu ile ilgili videolarımızı izleyebilirsiniz.