Estetik operasyonlar içinde yaygın olarak tercih edilen liposuction işlemi, bölgesel olarak yağ alma operasyonudur. Günümüzde çoğunlukla yanlış anlaşılan bu uygulama, bir kilo verme yöntemi sanılır. Sanılanın aksine doğru bir diyet veya egzersiz ile kilo verildikten sonra, bunlara rağmen incelmeyen bazı bölgeler içi liposuction uygulanır. Bu sayede vücuda daha estetik bir görünüm sağlanır. Peki, Liposuction nasıl yapılır? Sizler için derledik.
Aşırı kilo problemi olmayan, ancak bölgesel yağlanma sorunu olup bunları zayıflama uygulamalarıyla veremeyen kişilerin fazla yağ dokusunun alınması ve vücuduna daha iyi bir form kazandırılması için yapılan cerrahi işleme liposuction (liposakşın) denir. Halk arasında yağ aldırma operasyonu da denilen bu uygulama uzun yıllardan beri en sık yapılan estetik ameliyatlardandır. Özellikle kalça, basen, bel, karın, diz gibi bölgelerde bulunan inatçı yağlanmalar için uygulanır.
Yağ aldırma ameliyatı çeşitleri, ortalama 1-3 saat sürer. Cerrahın alacağı yağ oranı hastanın isteği ve tıbbi miktara uygunluk açısından farklılık gösterir. Tıbbi olarak uygun olan yağ miktarı 2,5-4,5 lt arasıdır. Cerrah işlem yapacağı bölgeyi ameliyat öncesi işaretler ve uygulama sonrası farklı görebilmek adına hastanın fotoğrafları çekilir. Bölgesel yağ aldırma tekniği olan liposuction uygulaması tercihe göre lokal veya genel anestezi ile yapılabilir. Gelişen teknolojiler ile birlikte yağ aldırma için yapılan cerrahi operasyonların çeşitliliğinin ve başarı oranlarının da arttığı gözlemlenmiştir. Bu anlamda liposuction için 5 farklı türde uygulama mevcuttur.
SAL (Vakum Yardımlı Liposuction): Bilinen en klasik ve eski yöntemdir. Bu türde yap alınacak bölgeye ameliyattan önce sıvı bir karışım enjekte edilir. Daha sonra bölgede 2mm’lik kesiler açılır. Bu kesilerden 3mm’lik kanüllerle içeri girilerek yağ vakumlanır.
UAL ( Ultrasonik Liposuction): Klasik yönteme nazaran daha kolay yapılan bir işlemdir. Ultrasonik ses dalgaları ile yalnızca emilmek istenen yağ hücreleri hedef alınarak yapılır. Çevre dokulara hasar vermeyen bir işlem olmasından dolayı verimli bir sonuç elde edilebilir.
PAL (Güç Yardımlı Liposuction): Bu uygulamada hareketli kanüler kullanılır. Bu sayede geniş alanlarda giderilmek istenen yağ hücreleri uzaklaştırılabilir.
WAL (Su Yardımlı Liposuction): Deri altına su enjekte edilerek yağlar bulamaç halini alır. Daha sonra kanüler yardımı ile emilim gerçekleştirilir.
RFAL (Radyo Frekans Destekli Liposuction): Bu uygulamada da klasik yöntem kullanılır. Farklı olarak, yağ emme işlemi esnasında cilt lazerle ısıtılarak gergin bir hal alır. Diğer yöntemlerden farkı cildin gergin olma durumudur.
Operasyon sonrası kesi yapılan bölgelere dikiş atılarak sıkıca bandajlanır.
Liposuction işlemi zayıflama için uygulanacak bir yöntem değildir. Sadece bölgesel incelme sağlanarak vücut hatlarının orantılı bir görüntüye kavuşmasını sağlar. Bu yüzden kilo problemi olan kişilerin öncelikle bir spor ve diyet programı uygulayarak fazla kilolarından kurtulmaları gerekir. Daha sonra bu şekilde gitmeyen bölgesel yağları için liposakşın işlemine başvurmaları daha uygun olur. Liposuction sistemik hastalığı bulunan, hamile ve yeni doğum yapmış kişiler dışında her kişiye uygulanabilir. Kalp, diyabet gibi hastalıkları olup uygulama yapılacak kişilere de, oluşabilecek endikasyonların belirlenmesi için bazı testler yapılıp gerekli önlemler alınarak işlem yapılmalıdır. Yağ aldırma işleminin bir yaş sınırlaması bulunmasa da, deri elastikiyetinin yaşlanmaya bağlı olarak kaybolmasından dolayı ileri yaştaki bireylere uygulanamaz.
Birbirinden farklı yapılara sahip olan erkek ve kadın vücudunda yağlanma da farklı bölgelerde meydana gelir. Kadınlarda liposuction yöntemlerinin başarıyla uygulandığı yağlanma bölgeleri şu şekilde sıralanabilir:
Yağ aldırmada erkeklerde sıkça uygulanan bölgeler ise;
Yağ aldırma operasyonu sonrası hasta bir gece hastanede kalarak ertesi gün taburcu edilir. Operasyondan sonra uygulanan sıkı bandajlar, yağ alınan bölgenin özelliğine göre 4 hafta veya daha uzun bir süre kalabilir. Ameliyattan sonra ödem ve morluk oluşmaması açısından hastanın doktorun verdiği önerilere uyması gerekir. Operasyondan bir hafta sonra dikişler alınır. 1-3 hafta sonra hastanın genel halinde herhangi bir sorun yoksa iş ve sosyal yaşantısına dönebilir. Tüm bunların yanı sıra iyileşme sürecinde dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
İyileşme süresinin hızlı olması ve kısa süre içinde fark yaratması açısından liposuction kadın ve erkeklerin sıkça tercih ettiği bir estetik uygulamadır. Eğer siz de bölgesel inatçı yağlanmalarınızdan şikayetçiyseniz en kısa sürede bir uzamandan randevu talep edebilirsiniz.
Dilerseniz konu ile ilgili videomuzu izleyebilirsiniz.