Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, düzensiz yemek yeme gibi alışkanlıklardan dolayı günümüzde birçok kişide obezite görülüyor. Bu aşırı kilolu olma hali ise bireylerde hipertansiyon, diyabet ve karaciğer yağlanması gibi ciddi hastalıklara neden oluryor. Kişinin hareket kabiliyetinin yanı sıra sağlığını da olumsuz etkileyen aşırı kilolar ile ilgili birçok tıbbi işlem uygulanmaktadır. Bunlar arasında bulunan başarılı ve kolay olan yöntemlerden biri de mide balonu uygulamasıdır. Endoskopik olarak kısa bir süre de takılan mide balonu hastaların ameliyatsız bir şekilde kilo vermelerinde etkilidir. Peki, mide balonu tekrar takılabilir mi?
Mide balonu uygulaması aşırı kilolu bireylere ameliyatsız kilo verme fırsatı sunar. Mide balonu ile ilgili daha detaylı bilgi için ‘Mide balonu nedir?’ yazımıza bakabilirsiniz. Mide balonu hastaya takıldıktan sonra midede az yer kalarak hastanın daha az miktarda beslenme ihtiyacı duyması sağlanır ve hasta bu şekilde kilo verir. Bu süreçte hasta kabul edilebilir bir kilo verdikten sonra ortalama 6-12 ay sonra mide balonu çıkarılır. Balon çıktıktan sonra hasta beslenme düzenini balonlu olduğu zamanki gibi devam ettirirse birkaç kilo daha veriyor. Ancak sonrasında nasıl olsa kilo verdim mantığı ile eski ve sağlıksız beslenme düzenine geri dönerse eski kilosuna dönebilir. Mide balonundaki amaç kişiye doğru ve yeterli bir beslenme biçimi oluşturarak bunun devamlılığını sağlamasını öğretmektir. Bu yüzden kişinin de bu düzene uyması gerekir. Kişi yeniden kilo alırsa mide balonu tekrar takılabilir mi? Sorusunun cevabı ise evet ancak uygun olan hekimin muayenesinden sonra uygun gördüğü zaman da takılmasıdır. Bu da genellikle balon çıkarıldıktan 1-1,5 ay sonrasına tekabül eder. Çünkü midede balon varken bu mideye bir ağırlık yapar ve mide kendini kasarak zaman içinde onu taşımaya alışır. Dolayısıyla mide kasları güçlenerek sertleşir. Bu yüzden midedeki alan daraldığı için balon çıkarıldıktan sonra bir süre beklenmesi gerekir.
Mide balonu istenilen kiloya ulaşılınca 6-12 ay sonra çıkarılır. Bu süreç normaldir. Ancak bazı durumlarda balonun zamanından önce çıkarılması gerekir. Bu durumlar şu şekildedir:
Kişilerin anatomik yapısına uygun olarak üretilen mide balonu, bilinenin aksine patlamaz ancak delinebilir. Fakat bu durum çok nadir olabilen bir komplikasyondur. Mide sıvısının çok asidik olması veya farklı etmenlerden dolayı gelişebilen delinme tehlikeli bir durum değildir. Balonun içi kişiye zararı olmayan serum fizyolojik ismindeki steril bir sıvı ile doludur. Bu sıvı delinme durumunun anlaşılması için mavi renk yapılır ki, bu gibi durumlarda idrar rengi maviye dönerek kişiye belirti versin. Bu sayede kişi idrarda mavi renk gördüğü zaman hemen hekimine başvurur ve balon çıkartılır.
Mide balonu ameliyatı sonrası kişinin midesinin yabancı bir maddeye alışma süreci başlar. Bu yüzden 1 haftaya kadar bulantı, kusma ve kramplar görülmesi olağandır. Bu durumlar için hekim destek tedaviler vererek hastayı rahatlatır. Ancak tüm tedavilere rağmen şikayetler gerilemiyorsa balonun çıkarılması gerekir.
Mide balonu çıkarılırken kişi sedasyon halindedir. Endoskopik yöntemlerle mideye yerleştirilen balon yine aynı yöntem ile mideden çıkarılır. Kişi operasyondan 48 saat öncesinde katı besinleri tüketmemelidir. Çünkü işlem yapılırken midede herhangi bir besin bulunması akciğerlere kaçma riskine neden olabilir. Yanı sıra operasyondan 12 saat öncesinde hiçbir şey yiyip içilmemelidir.
Hasta hazır olduktan sonra hekim mideye endoskopi cihazı ile iner ve balonu söndürür. Sönen balon cihaz ile ağız yolundan mideden çıkarılır. İşlem ortalama 30 dakika sürer. Sonrasında hastada hafif bir mide bulantısı görülebilir. Bu yüzden hasta taburcu edilebilmesi için bir süre gözetim altında tutulur.
Dilerseniz konu ile ilgili videoları izleyebilirsiniz.