Büyük küçük her yaştan insanın yaşamının bazı dönemlerinde mide bulantısı ile karşılaşması olasıdır. Kimi zaman bir hastalık belirtisi olan mide bulantıları, kimi zaman da geçici bir durum olabilir. Bireyi oldukça rahatsız eden bulantı, genellikle kusmayla seyreden bir durumdur. Peki, bulantı neden olur? Bulantıya ne iyi gelir?
Mide bulantısı, vücuttaki farklı mekanizmalardan gelen uyarılar neticesinde midede huzursuzluk ve rahatsızlık veren bulantı hissinin oluşması ile kusmaya kadar varan bir tepkidir. Mide bulantısı bir hastalık değil, semptomdur. Bu durum bazen geçici olabilirken bazen de bir hastalığın belirtisi olabilir. Bulunatı hissi kişide çoğunlukla sindirim sisteminin neden olduğu bir rahatsızlıktan dolayı olarak ortaya çıksa da baş dönmesi gibi farklı bir durumla beraberde görülebilir. Mide bulantısı ile terleme, soluk beniz, aşırı tükürük salgılama, kalbin yavaş atması, tansiyonun düşmesi ve iştahsızlık da eşlik edebilir.
Mide bulantısı birçok değişik sebepten ötürü görülebilir. Genellikle ilk düşünülen mide hastalıkları olsa da, midede bulanma yalnızca midede oluşan rahatsızlıklara bağlı olmayabilir. Bazı gıdalar veya susuz kalmak mide bulantısına sebep olabileceği gibi psikolojik etkenler de bu sebepler arasında yer alabilir. Mide bulantısının nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
Hamileliğin ilk üç ayında vücutta meydana oluşan hormon farklılıkları nedeniyle mide bulantısı gebelerde mide bulantısı yaşanabilir. Bu durum genellikle sabahları yoğun şekilde yaşanır ve kadınların %50’sinden fazlasında oluşabilir. Bazı gebelerde bulantıya kusma eşlik edebileceği gibi bazılarında yalnızca bulantı görülür. Bu bulantılar genellikle 3. ayın sonundan itibaren biter. Hamileliğin ilk 3 ayında oluşan mide bulantısının bebeğe herhangi bir zararı yoktur.
Mide bulantısına iyi gelen tedaviler mide bulantısına sebep olan etkenlere göre farklılık gösterir. Bulantı ve kusma, her yaştaki kişide birçok hastalıktan dolayı görülebilir.
Mide bulantılarının birçoğu ciddi bir rahatsızlık işareti değildir. Bu yüzden kişi mide bulantısına iyi gelen bazı tedbirler ile bu durumdan kurtulabilir. Ancak devamlı tekrarlayan ve geçmeyen mide bulantıları için kesinlikle uzman bir doktora başvurmak önemlidir. Mide bulantısına iyi gelen bazı tedbirler şu şekilde sıralanabilir:
Sindirim sistemi sorunları zencefil oldukça faydalı bir bitkidir. Bu anlamda bulantıyı geçirmek içinde çok etkili bileşenler içerir. Bu bileşenler sayesinde sindirim fonksiyonları düzenlenir. Bilhassa taze zencefili dilimleyip üzerine kaynar su ile demledikten sonra içmek mide bulantısı ve ağrısına iyi gelir. Sindirim problemleri için taze zencefil yerine kuru toz zencefil de kullanılabilir.
Kabuğuyla beraber dilimlenmiş limon nane ile çay yapılıp içilirse bulantıya iyi gelir. Ancak bazı bireylerde bu çayın etkili aroması bulantıyı artırabileceği için kullanırken dikkat edilmelidir.
Papatya ya da rezene çayı da mide bulantısını gidermek için oldukça etkilidir. Çay demlendikten sonra tatlandırılarak ve küçük küçük yudumlarla içilmelidir. Papatya veya rezene çayı çok sıcak olmamalıdır ve şeker yerine bal ile tatlandırılması önerilir.
Hafif bulantı olması halinde temiz havada derin derin nefes alıp vermek bulantının geçmesine yardımcı olabilir. Bilhassa aşırı yemek yemek veya alkol almaktan gelişen bulantılar için bu yöntem oldukça yararlı olabilir.