Tedavinin en iyi ve etkili yöntemlerinden biri hastanın akli ve ruhi güçlerini arttırmak, ona hastalıkla daha iyi mücadele etmesi için cesaret vermek, hastanın etrafını sevimli hale getirmek, ona en iyi müziği dinletmek ve onu sevdiği kişilerle bir araya getirmektir. (Kitabü’ş şifa, İbni Sina)
Aklın dengesi bozulmuşsa yüce müzikten daha etkili çare daha huzur verici ilaç yoktur. (Shakespeare)
Müzik ruhun gıdasıdır. (Sokrates)
Geçmişten bu yana müziğin insan ruhuna ve bedenine verdiği şifa birçok aydın kişi tarafından açıkça dile getirilmiştir. Günümüzde de tamamlayıcı bir tedavi olarak müzikle terapi kullanılmaktadır. Peki, müzik terapi nasıl uygulanır? Detaylar yazımızda.
Müzik terapisi, fiziksel, psikolojik, sosyal ve zihinsel açıdan insanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla müziği ve müzik aktivitelerini kullanan bir uzmanlık dalıdır. Müzik terapisinde ritim, melodi ve armoni gibi müzik doneleri tedavi amaçlı kullanılır. Bu yöntem ile müzik, bireyleri yalnızca ruhsal açıdan değil, aynı zamanda akıl ve vücut sağlığı açısından da etkili bir şekilde tedavi edebilir.
Birçok Avrupa ülkesi ve Amerika’da uygulanan müzikle tedavi uygulaması, ülkemizde de birçok merkezde yapılmaktadır. Nöroloji, kardiyoloji, onkoloji, psikiyatri gibi klinik alanlarda ve özel ihtiyacı bulunan kişilerin tedavisi için tamamlayıcı bir uygulama olarak kullanılabilir. Tedavi ile yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da oldukça başarılı sonuçlar elde edilmiştir.
Müzik terapisi katılım şekline göre iki ana teknikte uygulanır. Bunlar;
Müzik terapi seansları ise 5 aşamayı kapsar:
Yukarıdaki aşamalar birbirinden ayrı gibi görünse de bir bütünlük içerir. Terapiler ile insan vücudu ve ruhu üzerinde olumsuz etkiye sebep olan, iletişimini zedeleyen, bağışıklık sistemini zayıflatan tüm etkilerin hafifletilmesi ve hastalıkların fizyolojik ve ruhsal anlamda neden olduğu harabiyetin azaltılması hedeflenir.
Terapide kullanılması gereken genellikle müzik basit, saf ve otantik olmalıdır. Terapi için seçilen müzik türü Orta Asya Müziği gibi (Pentatonik) saf, tek sesli ve her milletin saf, özgün, sade özellikteki otantik müzikleri kullanılmalıdır. Bilhassa kültürümüzdeki Türk mûsikîsi sazları ile yapılan terapilerde (re-bab, ud, ney, kudüm, tambura vb.) çok başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Bu anlamda tasavvuf müziği müzik terapide oldukça yararlıdır.
Müzik ile terapi şu alanlar tamamlayıcı bir yöntem olarak kullanılabilir:
Yanı sıra, özel gereksinimi olan kişiler ve alkol ve madde bağımlılığı olan bireylerin tedavisi için de müzik terapi önemli bir yere sahiptir.
Ülkemizde müzik terapisti olabilecek kişiler, Sağlık Bakanlığı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Daire Başkanlığı tarafından belirlenen eğitimleri tamamlamış;
Eğitimler 205 saat sürer ve teorik eğitimin yanı sıra simülasyonlar ile terapist-danışan ilişkisi ile ilgili pratik uygulamalar ve ses aktivitelerini içerir.