Kişinin kendi kanındaki trombosit zengini kısmın ayrıştırılarak alınıp, çeşitli hastalıklarının tedavisinde kullanılmasına PRP denir. Bazı estetik uygulamalardan ortopedik hastalıklara kadar geniş bir skalada uygulanan PRP, hekimler tarafından da yaygın olarak tercih edilir. Bu yazımızda, PRP nedir? Sorusuna yanıt aradık.
İnsan vücudundaki kanın plazma kısmında yer alan trombositlerin temel görevi; vücuttaki yaralı dokularda oluşan kanamayı durdurarak iyileşmeyi başlatmaktır. PRP (Platelet Rich Plasma) yani trombositten zengin plazma tedavisi ise; kişiden alınan kanın plazması ayrılarak trombositten zengin olan kısmının kendi tedavisinde kullanılmasıdır. Dolayısıyla PRP uygulamasında tedaviye ihtiyaç duyulan bölgeye trombositli plazma enjekte edilerek bu bölgede yeni sağlıklı hücrelerin büyümesi teşvik edilir ve bir iyileşme sağlanır. Ayrıca PRP cilt gençleştirme ve saç dökülmesi gibi estetik tedavilerin yanı sıra eklem, bağ ve kas ağrılarının tedavisi gibi birçok farklı alanda kullanılan yöntem olarak öne çıkar.
PRP uygulamaları bu alanda uzman hekimlerce steril ortamlarda gerçekleştirilir. Oldukça etkili ve son derece kolay uygulanan bir yöntemdir. İşlem en fazla 30-40 dakika süren birkaç sıralı işlemle yapılır. PRP uygulamasının adımları sırasıyla şöyledir:
İyileşme için trombositlerin sağladığı büyüme faktörleri; kolojen üretimini, tendonların kök hücrelerinde protein oluşumunu destekleyerek iyileşme sağlar. Bu rejenerasyon ile birlikte kan akışı hızlanır ve kıkırdak dokunun daha esnek bir hal almasını sağlar.
PRP seanslar halinde yapılır. Genellikle 2-4 hafta aralıklarla 3-4 seans uygulanır. Seanslar kişinin tedavi ihtiyacına göre değişiklik gösterebilir. Hastalar uygulamadan sonra rahatlıkla günlük yaşamlarına dönebilirler. PRP tedavisi bittikten sonra yılda 1-2 kez tedavinin devamlılığı sağlanabilir.
PRP birçok tedaviye destek amacıyla sıkça kullanılan bir yöntemdir. Hekimlerce olumlu ve hızlı sonuçlarının olması nedeniyle tercih edilir. PRP uygulama nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
Ayrıca PRP yeni gelişen bir tedavi yöntemi olduğu için bu saydıklarımız şuan için kanıtlanan faydalarıdır. Sağladığı tüm faydaları henüz tam olarak bilinmemektedir.
Birçok farklı tedavide PRP enjeksiyonundan faydalanılır. PRP’nin yaygın olarak kullanıldığı alanlar şu şekilde sıralanabilir:
Saç Dökülmesi: PRP enjeksiyonu saç büyümesini desteklemek ve dökülmeyi engellemek için saç derisine uyguanır. Araştırmalarda, androjenik alopesi olarakta bilinen erkek tipi kellikte de PRP'nin etkili sonuçlar verdiği görülür. Genetik saç dökülmesi yaşayanlarda oldukça olumlu sonuçlar elde edilmesini sağlar. Ayrıca ,saç mezoterapisi ile kombine ederek de yapılabilir.
Cilt Gençleştirme: Yaş ilerlemisine bağlı cilt kırışıklıklarında ve ciltteki geçmeyen yara izlerinin tedavisinde PRP kullanılabilir.
Ameliyat Sonrası Tedon Onarımı: Bazı ameliyatlardan sonra yırtık bir tendon veya ligamentlerin onarımı için uygulanabilir.
Kireçlenme (Osteoartrit): kireçlenmesi olan hastaların diz ve kalça eklemlerine PRP enjekte edilerek etkinlik sağlanır.
Tendon Yaralanmaları: Tendonlar kasları kemiğe bağlayan sert yapıdaki dokulardır. Bu bağların yaralanma sonrası iyileşme süreci yavaş ilerler. Bu bölgedeki ağrı ve iltihaplanmayı yok etmek için PRP işlemi uygulanabilir.
PRP tedavisinin uygulanması için öncelikle sağlıklı ve genç bir doku gereklidir. Çünkü buraya enjekte edilecek trombositlere cevap verebilecek sağlam bir doku ancak tedaviyi sağlayabilir. Bu yüzden PRP enjeksiyonunun uygulanamayacağı durumlar şu şekildedir:
Dilerseniz bu konu ile ilgili videomuzu izleyebilirsiniz.