Halk arasında ayak masajı olarak bilinen refleksoloji masajı, vücudun farklı bölgelerinde de uygulanabilen destekleyici bir tedavidir. Bu uygulamada vücuttaki belli noktalara basınç uygulanarak sinirlerin rahatlaması sağlanır. Yapılan tedavi ile kan akışını artarken merkezi sinir sistemi de güçlenir. Günümüzde hem birçok hastalığın tedavisine ek olarak, hem de ameliyat sonrası uygulanabilir. Peki, refleksoloji nasıl uygulanır? Detaylar yazımızda.
Refleksoloji; ayak, el ve kulaklar ile bağlantılı olan organ ve sistemlerin tedavi edilmesi için bu kısımlarda bulunan özel refleks noktalarına basınç yapılarak uygulanan bir destekleyici tedavidir. Refleksolojinin 5000 yıl önce ilk defa Çin’de uygulanmaya başladığı düşünülmektedir. 20. yüzyıla gelindiğinde ise Dr. William Fitzgerald ayakta yer alan bazı noktalar ile organların bağlantılı olduğunu keşfetmiştir. Bu keşiften yola çıkrak el ve ayaklarda bulunan bu noktaları haritalandıran fizyoterapist Eunice Ingham da tedavinib temellerini atmıştır. Günümüzde ise tamamlayıcı, destekleyici ve güvenilir bir alternatif tıp uygulaması olarak yaygın bir şekilde uygulanmaktadır. Tedavi; nörolojik hastalıklar, ağrılar, cinsel rahatsızlıklar, anksiyete ve depresyon gibi birçok sağlık probleminde destek olarak kullanılabilir.
El, ayak ve kulaklarda yer alan refleksoloji noktaları vücutta yer alan bazı organlara, sistemlere ve kemiklere etki etmek için kullanılır. Bu yüzden, organ ve sistemler için tedavi sağlamak için el ve ayakların alt, üst ve yan kısımları ile kulakların gözle görülebilen bazı noktalarına masaj yapılır. Refleksoloji tedavisi ayak, el ve kulaklardaki refleks noktalarını mevcut haritası üzerinden bularak uygulanması ile yapılır. Organ ve sistemlerin etki sağladığı noktaların en geniş olduğu yer ise ayaklardır. Vücudu dikey şekilde temsil eden sağ ve sol ayaklarda değişik organlar uyarılır. Başta kalp olmak üzere vücudun sol kısmında yer alan tüm organlar sol ayakta, karaciğer ve benzeri sağ kısımda bulunan organlar ise sağ ayakta temsil edilir. Elde bulunan refleksoloji noktaları ise on basınç alanından meydana gelir.
Organlar, kemikler ve sistemler ile el, ayak ve kulakların bağlantılı olmasını ise sinir uç noktaları sağlar. Refleksoloji ile sinir uçlarına el ve parmaklarla basınç veya ovma işlemleri yapılması elektrokimyasal bir uyarı meydana gelmesini sağlar. Nöronlar ise bu uyarıyı sinir uçlarının bağlantılı olduğu organlara iletir ve uyarır.
Reflexology masajı diğer masaj türleri ile benzerlik gösterse de uygulanırken bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Bu anlamda refleksoloji merkezi ve ilgili klinikte yapılan bu masajların mutlaka konusunda eğitim görmüş refleksoloji uzmanı tarafından yapılmalıdır. Dikkat edilecek diğer unsur ise doğru refleks noktalarının belirlenmesidir. El, ayak ve kulaklarda yer alan sinir uçları değişik organ ve sistemlerle ilgilidir. Bilhassa spesifik hastalıkların tedavisinde destek olmak için yapılan masajlardan etkin sonuç alınabilmesi ilgili organların refleks noktalarına baskı uygulamaktan geçer. Bu yüzden doğru sinir noktalarını belirleyerek işlem yapmak refleksoloji uygulamalarının temelini oluşturur.
Tedavi için ilk olarak hastanın yaşı, genel sağlık durumu ve hastalığın türü değerlendirilir. Refleksiyon masajı bu uygulamalar için özel olarak tasarlanan koltuklarda yapılır. Genellikle ayaklar üzerinde yapılan işlemler ayakların tamamen ovalanması ve ısıtılması sonrası başlar. Refleksoloji uzmanları bu süre içinde ayakların yapısı ve hastada bulunan hastalıklar ile lgili değerlendirme de bulunabilir. Refleks noktaları tespit edildikten sonra el ve parmaklar ile bazı teknikler kullanılarak bu noktalara basınç uygulanır. İşlem parmaklar dışında ahşap çubuklar kullanılarak da yapılabilir. Yapılan masaj hastaların sağlık durumu, hastalığın çeşidi ve masaj yapılan alana göre 10 - 45 dakika aralığında uygulanabilir.
Refleksoloj tedavisinin hasta için zihinsel ve fiziksel olarak sağladığı faydalar şu şekilde sıralanabilir: