Topuk ağrısı yaygın görülen sorunlardandır. Topukta meydana gelen ağrı, sertleşme, şişme, kızarıklık veya ağrıya neden olan birçok faktörle ilişkilidir. Kemiklerdeki çatlaklar, kırıklar, incinme, burkulma, obezite gibi nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Detaylar yazımızda.
Topuk ağrısı, topuğun alt kısmında ya da çevresinde meydana gelen ağrı veya acı hissidir. Bunun birçok nedeni olabilir, yürüyüş veya koşu esnasında aşırı yükleme, ayakkabıların uygun olmaması, aşırı kilo veya ayak deformasyonları... Tedavi seçeneği, nedenine göre değişebilir ve doktora başvurmak en iyi yoldur.
Birçok nedenden kaynaklanabilir bu yüzden doktor tarafından muayene edilmesi önemlidir. En yaygın nedeni ise plantar fasit hastalığıdır. Topuk kemiğinden ayak parmaklarına uzanan doku bandının iltihaplanmasıdır. Plantar fasya denilen bu doku bandında önce tahriş ardından iltihaplanma gelişir ve topuk ağrısı meydana gelir. Ayrıca kişinin ayak sağlığına uygun olmayan düz ve desteksiz tabanlı ayakkabıların sert zeminlerde giyilmesi, gün içerisinde uzun saatlerce ayakta durulmasından dolayı da topuk ağrısına neden olabilmektedir. Topuk ağrısının diğer nedenleri ise şunlardır:
Topuk arkası ağrısı işe koşma, zıplama gibi aktivitelerden dolayı aşil tendınun zedelenmesi, ayak bileği ve topuk arkasında ağrıya neden olabilmektedir.
Topuk ağrısının tedavisi hastalığın nedenine bağlıdır. Aşağıdaki tedavi seçenekleri topuk ağrısının belirtilerini azaltmak ve iyileşme sürecini hızlandırmak için kullanılabilir:
Ağrı kesici ilaçlar: Ağrı kesici ilaçlar, topuk ağrısının belirtilerini azaltmak için kullanılabilir.
Fizik tedavi: Fizik tedavi topuk ağrısının nedenini öncelikle ortadan kaldırarak veya hafifleterek ağrıyı azaltabilir.
Egzersiz: Ayak,topuk kaslarını güçlendirmek ve esnek hale getirmek için egzersiz programları yapmak ağrıyı azaltabilir.
Ortapedik malzemeler: Ortapedik ayakkabı inserleri, ayak destekleri veya topuk destekleri topuk ağrısını azaltmak için kullanılabilir.
İltihaplanma: İltihaplanmanın azaltılması için anti-inflamatuvar ilaçlar veya kortikosteroid enjeksiyonları kullanılabilir.
Cerrahi: Eğer diğer tedavi seçenekleri işe yaramazsa, cerrahi bir seçenek olabilir.
Her hasta için en iyi tedavi seçeneği farklılık gösterebilir. Tedavi süreci yavaş ve uzun süreli olabilir, hastalığın nedenine ve şiddetine bağlı olarak iyileşme süresi farklılık gösterebilir.
Topuk ağrısı için evde şu tedbirler alınabilir:
Bu tedbirler içinde doktorunuzun önerilerine uymak en iyisidir. Eğer ağrı devam ederse veya kötüleşirse doktora başvurmalısınız.
Topuk ağrısı birçok farklı hastalığın belirtisi olabilir, bunlar arasında şunlar yer alabilir:
Bu hastalıkların tanısı için bir doktora başvurmanız ve muayene olmanız gerekir. Doktorunuz size en uygun tedaviyi önerecektir.
Ayak topuğu ağrısı için en iyi doktor bir ortopedisttir. Ortopedistler ayak ve ayak bileği hastalıklarını ve ağrılarını tedavi etmek için eğitilmiştir ve topuk ağrısı gibi durumlar için uzmanlaşmışlardır. Bu yüzden “Ortopedi” bölümüne gidilmelidir.